Kategoriat
Hallituksen projektiohjelma 2023

Johdanto hallituksen projektiohjelmaan

Tarkoitus on tarkastella hallitusohjelmaa ”Vahva ja välittävä Suomi” projektin-/ohjelmanjohtamisen näkökulmasta.

Tavoitteena on ollut muokata hallitusohjelma projektiohjelmaksi.

Hallituksen ja eduskunnan roolit

Perustuslaissa on määritelty eri elimien tehtävätTiivistettynä roolit lainsäädäntää ja valtiontaloutta koskevissa asioissa ovat:

  • Ministeriö laatii ehdotuksen asiasta
  • Valtioneuvosto päättää asiaa koskevasta esityksestä eduskunnalle 
  • Valiokunta antaa lausunnon eduskunnalle koskien hallituksen esitystä 
  • Eduskunnan täysistunto päättää asiasta

Lisäksi lakialoitteen eduskunnalle voi tehdä yksittäinen kansanedustaja, tietyissä tapauksissa presidentti tai 50 000 kansalaista yhdessä.

Projektinjohtamisen pääperiaatteet ja -käsitteet

Strateginen projekti

Hallitusohjelmaa voidaan tarkastella joukkona strategisia projekteja. Alla olevassa kuvassa on esitetty strategisen projektin idea.

Itse projekti koostuu joukosta tehtäviä/töitä, jotka toteuttavat halutun tuotoksen, jonka tulee olla ratkaisu strategiaan, tarpeeseen, ongelmaan tai ideaan.

Projektin tuotoksen hyödyntäminen saa aikaan joko suoraan tai välillisesti halutun muutoksen organisaatiossa tai sen toiminnassa. Alla olevassa kuvassa on esitetty tämä periaate ja siihen liittyvät käsitteet.

  • Tuotos; kuvaus projektin fyysisestä, henkisestä, tiedollisesta tai palvelullisesta lopputuotteesta ja sen rajauksista. 
  • Tulos; kuvaus siitä, mitä ja miten projektin tuotoksen käyttöönotto muuttaa sitä hyödyntävää organisaatiota
  • Hyödyt; kuvaus siitä, mitä mitattavia tai todennettavia hyötyjä projektin tuotoksen hyväksikäyttö tuottaa organisaatiolle
  • Haitat; kuvaus siitä, mitä mahdollisia haasteita tai ongelmia projektin tuotoksen käyttöönotto tai käyttö aiheuttaa organisaatiolle.

Hallitusneuvottelujen tuotos on hallitusohjelma ”Vahva ja välittävä Suomi”. Mitä tuloksia/hyötyjä tai haittoja sen toteuttaminen saa aikaa, sen aika näyttää ja sitä jäädään jännityksellä odottamaan.

Projektin työlaajuus

Hallitusohjelman laajuuden määrittelyssä on käytetty menetelmää, joka tunnetaan nimellä ”Työn ositusrakenne” (Work Breakdown Structure WBS). Alla on kuva menetelmän soveltamisperiaatteesta.

Hallitusohjelma projektiohjelmana

Kuvassa on hallitusohjelma tarkasteltuna projektinjohtamisen näkökulmasta.

Hallitusohjelmassa ”Vahva ja välittävä Suomi” hallitus ei ole kuvannut lähtökohtatilannetta (strategia,tarve,ongekma,idea), mutta sitä on kuvattu erillisissä osaohjelmakohtaisissa artikkeleissa (katso alla olevaa kuvaa osaohjelmatasosta). 

Hallitusohjelmalle ei myöskään ole erikseen määritelty tuotoksia. Tyypilliset tuotokset ovat lakiesityksiä, asetuksia, lausuntoja selontekoja, selvityksiä, mietintöjä, tutkimuksia jne..

Tuotokset ja tulokset ovat projektikohtaisia ja niitä käsitellään osaohjelmakohtaisissa artikkeleissa siinä laajuudessa kuin ne ovat esitetty hallitusohjelmassa.

Hyödyt/haitat

Hallitusohjelman visio-osuudessa on laaja kuvaus siitä, millaisia hyötyjä hallitusohjelman toteuttamisesta Suomi saa tulevaisuudessa. Haitoista ohjelmassa ei ole mainintoja. Alla on esimerkkejä hallitusohjelman toteuttamisen tuomista hyödyistä (visioista)

  • Vahvassa ja välittävässä Suomessa ihmisillä on mahdollisuus kasvattaa osaamistaan, työl­listyä, pärjätä palkallaan tai eläkkeellään ja elää turvassa. Heikoimmista pidetään huolta.
  • Vahva ja välittävä Suomi pystyy turvaamaan kaikenikäisille palvelut, varhaiskasvatuksesta koulutukseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin ja hoivaan, tulotasosta ja asuinpaikasta riip­pumatta
  • Jokaisella lapsella ja nuorella on edellytykset rakentaa hyvää elämää ja tavoitella unelmiaan.
  • Suomi on teknologinen edelläkävijä, joka hyödyntää digitalisaation ja tekoälyn mahdollisuudet täysimääräisesti.
  • Vahvassa ja välittävässä Suomessa yrittäminen ja työnteko kannattavat ja palkitsevat.
  • Vahva ja välittävä Suomi on avoin ja kansainvälinen maa.

Osaohjelmat

Tämän kategorian ”Hallituksen projektiohjelmat 2023” muissa artikkeleissa hallitusohjelman sisältöä tarkastellaan käyttäen edellä esitettyjä projektinjohtamisen menetelmiä. Ylimpänä tasona hallitusohjelman ositusrakenteessa ovat osaohjelmat, jotka näkyvät alla olevassa kuvassa. Osaohjelmien nimet on lyhennetty kuvaamaan sitä, mihin asiaan kussakin ohjelmassa keskitytään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *