Integraatiovaihe toimintaympäristönä
Organisaation kehityskaaren kolmannessa eli integraatiovaiheessa organisaatiota tarkastellaan kokonaisena organismina, osat toimivat yhteisenä isona kokonaisuutena, joka yhdistää pienuuden ja suuruuden etuja. Siinä on vahva vastavuoroisuuden ja sosiaalisen vastuun sekä yhteistyön periaate. Vapaus ja vastuu ovat aina yhdessä, jokaiseen vastuuseen liittyy melko suuri vapausaste asian toteutuksesta. Organisaatio ei ole vertikaalinen: pyrkimys on horisontaaliseen yhteistyöorganisaatioon.
Päätöksenteossa ymmärretään vaikutukset loppuun asti ja ollaan tietoisia, mitä päätös vaikuttaa itse asiaan ja sen ympäristöön; päätöksentekoa ohjaa ajatus kestävistä ratkaisuista. Vaihe yhdistää älyn, tunteen ja kokemuksen osaksi päätöksentekoa. ’Lain henki ohittaa lain kirjaimen’, voidaan tehdä ratkaisuja, joista ei ole ohjetta ja ohjeista voidaan poiketa tilanteen mukaisesti. Fuusion vaihtoehtona tarkastellaan liittoutumista, verkostoidutaan aktiivisesti.
Luovat vapaaprojektit henkilöstön aktivoinnissa
Integraatiovaiheessa korostetaan henkilöstön aktivointia, pyrkimystä saada henkilöstöltä uusia avauksia omien tehtäviensä ja toimintojensa kehittämiseen. Modernit organisoitumisrakenteet istuvat luonnollisesti, projekti ei ole vain ratkaisu organisoitumisen ongelmiin vaan suositeltava tapa tehdä asioita yleisemminkin.
Integraatiovaihe on sopiva ympäristö entistä rohkeampaan henkilöstön käyttöön uusien suuntien hakemisessa. Tällainen toimintamuoto on luovien vapaaprojektien käyttö. Tällainen projekti lähtee liikkeelle ihmisistä eikä ongelmista tai tavoitteista. Ensimmäinen vaihe on tunnistaa ryhmä ihmisiä, joilla on ajatus tehdä jotain uutta ja hyödyllistä.
Ryhmä pohtii alustavasti pyrkimystään ja esittää johdolle rahoitustarpeen. Rahoitus myönnetään tai ei. Suunnitelmaa ei tarvitse esitellä. Ryhmällä on vapaat kädet projektin aiheen suhteen. Projektilta ei myöskään edellytetä väliraportointia, mutta lisärahoitusta ei matkan varrella myönnetä. Loppuraportointi tehdään kuitenkin perusteellisesti.
Luovan vapaaprojektin tulosten esittely toteutetaan eräänlaisena messutapahtumana, johon voidaan kerätä useampiakin vapaaprojekteja. Tällaisen tilaisuuden eräänä teemana on käytetyn vapaaprojektimenettelyn tuoma lisäarvo organisaatiolle. Lisäarvossa voi olla useita ulottuvuuksia: toimintatavat, tuotteisto, osaamisen kehittyminen, säästöt, imago, uusi business jne.