Vaihe 1; Ammattiin tutustuminen
Viimeisinä kouluvuosina opetuksen painopiste siirtyy työstä oppimiseen. Nuorille tarjotaan eri ammatteihin kohdistuvia työhön tutustumisprojekteja. Projektimarkkinoilta saadaan jatkuvasti päivittyvää tietoa, menossa olevista, alkavista ja suunnitteilla olevista projekteista kuin myös uusista projektitarpeista. Projektien perustietoina kerrotaan mm. mitä ammatteja projektien toteuttamisessa tarvitaan ja mitä vaatimuksia näihin ammatteihin kohdistuu.
Työhön tutustumisprojektit toteutetaan lyhyinä spurtteina. Samasta ammatista kiinnostuneet oppilaat tekevät yhdessä projektisuunnitelman ammattiin tutustumisesta. Tutustumisprojektin vaiheet ovat:
- analyysi ammatista
- toteutuksen suunnittelu
- toteutus ammattilaisen ohjauksessa
- tulosten ja kokemusten arviointi
Tulosten ja kokemusten perusteella oppilaalle muodostuu realistinen kuva ammatista, sen vaatimuksista, tarjoamista mahdollisuuksista ja kiinnostavuudesta.
Työhön tutustumisprojektin (spurtin) kesto on 2–4 viikkoa. Tällä taataan se, että projektista saadaan nopeasti tuloksia, joka taasen lisää motivaatiota – ei tunnu puurtamiselta. Yhdessä tekeminen parantaa yhteistyötaitoja ja yhteishenkeä. Yhdessä tekeminen on lisäksi hauskaa. Yhteinen kiinnostuksen kohde saa kaikki panostamaan spurtin onnistumisen puolesta.
Kun ensimmäinen spurtti on suoritettu, niin 2–3 kuukauden kuluttua tehdään seuraava spurtti, johon muodostetaan uudet ryhmät, joissa kukin pääsee tutustumaan johonkin toiseen ammattiin.
Näin jatketaan kahden viimeisen lukuvuoden ajan, jona aikana kullakin oppilaalla on mahdollisuus tutustua 4–6 kiinnostavaan ammattiin.
Työhön tutustumisprojektit muodostavat yhdessä ohjelman, jonka tavoitteena on auttaa oppilaita päätämään heille itselleen sopivasta ja heitä itseään kiinnostavasta ammatista, jolle on kysyntää työvoimamarkkinoilla. Koulun opetusohjelmassa spurtit näkyvät kalenteriin ajoitettuina spurttijaksoina muiden oppimisprojektien joukossa. Spurttijaksojen aikana muut oppimisprojektit ovat keskeytettyjä. Tämä omalta osaltaan tuo vaihtelua opiskeluun ja lisää sen kiinnostavuutta.
Koulun opetusohjelma sisältäen työhön tutustumisprojektit päättyvät ammatin valintaan, jolloin samasta ammatista kiinnostuneet tekevät yhdessä viimeisen spurtin tehdäkseen lopullisen analyysin kyseisestä ammatista ja omasta kiinnostuksestaan sitä kohtaan. Analyysi tehdään yhdessä kyseisen ammatin asiantuntijoiden kanssa tuettuna tarvittavilla testeillä.
Yksi vastaus aiheeseen “Koulusta töihin projekti”
Thank you for the comment. The pages are still under development.